Loslaten of vastpakken

Jaren geleden kwam ik de volgende uitspraak tegen: “als je iets wilt vastpakken moet je het heel even loslaten, als je iets wilt loslaten moet je het heel even vastpakken”. Deze uitspraak is van Lao-Tse, een chinees filosoof.

Deze uitspraak heeft mij sindsdien niet meer losgelaten. Hij klinkt zo simpel, zo logisch. Maar wanneer je er langer bij stilstaat en er een diepere betekenis aangeeft, beschrijft deze uitspraak een heel proces.

Loslaten

Wat wil je los laten en hoe doe je dat dan? Misschien is het een bepaald gedrag, een gedachte, een  gevoel of een emotie wat je los wilt laten. Of misschien wel een verlangen, een overtuiging, een patroon of een gemis. Wanneer je hierover met anderen spreekt krijg je weleens goedbedoelde adviezen te horen: “joh, dat moet je loslaten, geef het een plekje” of “denk eens aan wat anders, aan leuke dingen” of “zoek afleiding, ga doen wat je leuk vindt en laat dat andere achter je”. Zelf heb ik deze raad ook weleens gekregen en misschien ook zelf weleens gezegd in het verleden.

Inmiddels ervaar ik dat deze adviezen tijdelijk wel kunnen helpen, maar op termijn komt hetgeen wat ik los wilde laten telkens weer terug op mijn pad. Inmiddels ben ik erachter dat wanneer ik iets los wil laten, ik het eerst eens vast mag pakken.    

Vastpakken

Wanneer ik het dus lastig vind om iets los te laten, pak ik dit vast en vraag ik, onder andere, het volgende mij af: “wat is het gedeelte in mij wat het moeilijk vindt om deze gedachte los te laten?”, “wat wil dit mij vertellen?”, “wat raak ik mogelijk kwijt als ik dit loslaat? En wil ik dit wel?”. Ik probeer hierbij eerlijk en open bij mezelf hierna te kijken, te onderzoeken. En dat is best wel lastig. Want vaak doet het gedeelte in mij, wat niet los wil laten, pijn. Hierbij stilstaan is soms niet makkelijk, maar het vrijlaten van de emoties die daarbij horen kan ruimte geven om los te gaan laten.

Vastpakken is voor mij het toelaten, doorvoelen van hetgeen jou tegenhoudt om iets los te kunnen laten en hierbij vriendelijk en niet veroordelend voor jezelf zijn.

“Als je iets wilt vastpakken moet je het even loslaten”

Al wil je iets anders, bijvoorbeeld een andere gedachte, gevoel toe laten, kan dat best weleens lastig zijn. Voordat je dit vastpakt, laat het eerst nog eens even los. Vertraag en kijk eens van een afstandje hierna wat dit met je doet. Sta eens stil bij wat voor een gevoel dit jou geeft.

Het stilstaan en vertragen zijn we niet gewend. In onze maatschappij is alles snel en direct en staan we zeker niet lang stil bij hetgeen wat we nu eigenlijk doen. Dit werkt vaak goed om snel resultaat te halen. Maar wanneer er vertraagd wordt en er bewustwording ontstaat in wat er nu echt in jou gebeurt, kan het gevoel bij hetgeen jij vast wil pakken nog veel fijner zijn en daardoor nog beter integreren in jou.

Wat wil jij vastpakken of loslaten?

Voel eens in alle rust wat er in jou vastgepakt of losgelaten mag worden. Wees daarbij vriendelijk voor jezelf. Laat het gevoel hierbij jou vertellen wat het met je doet. Dat mag er zijn.

Ik begeleid jou graag in het proces van vastpakken en loslaten.

Neem hierover vrijblijvend contact met me op. Of neem gerust een kijkje bij mijn diensten: coaching voor particulieren of coaching voor je werknemer.

Warme Groet,

Loslaten-of-vastpakken