Onze innerlijke delen

Ik hoor je denken. Hoezo innerlijke delen? Wat zijn dat? Ik ben 1 persoon en besta uit 1 lichaam.

Ik wil jou in deze blog graag vertellen hoe ik deze innerlijke delen interpreteer. Ik geloof namelijk dat wanneer je bewust wordt van jouw innerlijke delen, dit jou kan helpen om dicht bij jou ware zelf te zijn. Ik vergelijk onze innerlijke delen graag met een….

Matroesjka

Dit zijn houten poppetjes die in elkaar passen. Wanneer je het grootste poppetje uit elkaar draait komt er een nieuwe poppetje tevoorschijn. Dat poppetje kun je ook uit elkaar draaien en wederom komt er een nieuw poppetje tevoorschijn. Net zolang totdat je bij een klein poppetje uitkomt. Met dit kleinste poppetje wil ik graag beginnen.

Pure zelf deel/ware ik

Het kleinste poppetje vertegenwoordigt jou zoals je in essentie bent. Jouw ware zelf. Jouw authentieke zelf. Dit is het deel in jou zoals jij echt in de kern, diep van binnen bent.

Gekwetste deel/kind

Het poppetje dat er vervolgens omheen gaat ontstaat wanneer er in jouw jeugd gebeurtenissen, voorvallen zijn waarin jij geraakt of gekwetst wordt. Dit kan angst en bijbehorende emoties veroorzaken. Wanneer er geen veilige ruimte is voor jou, of je bent nog zo klein om deze angsten en emoties te delen, kan dit gaan vastzitten in jou. Het geeft jou pijn.

Het kan al met iets kleins ontstaan. Een ouder die streng en verbaal aanwezig is kan een kind raken met verheven stem en bepaalde woorden. Zeker als dit herhalend optreedt en een kind zich ook nog eens niet veilig voelt, zal dit een gekwetst deel kunnen vormen.

Overlevend deel/kind

Het volgende poppetje is het deel in jou wat ervoor zorgt dat jij je niet gekwetst laat raken. Je gaat hiermee onbewust van jouw pijn weg. Je gaat gedrag vertonen waardoor je de pijn gaat vermijden. Jij gaat in de overlevingsstand en je neemt meer afstand van degene die jij in essentie bent.

Je trekt je bijvoorbeeld terug, wordt stil om maar niet weer die pijn te hoeven voelen wanneer er weer die verheven, kwade stem komt. Dus je laat je zo weinig mogelijk zien. Ook kan het bijvoorbeeld perfectionisme tot gevolg hebben. Alles goed moeten doen, zodat er geen redenen zijn dat je negatief opvalt. Faalangst kan dan ook zeker ontstaan. Of je begint juist mensen te pleasen, zodat je de waardering krijgt waar je zo naar opzoek bent. 

Veroordelende, kritische deel/ouder

Het volgende poppetje is het deel in jou wat je onbewust laat zien als jij als volwassen jouw overlevingsstrategieën inzet. Wanneer jij wordt getriggerd in het deel wat jou ooit zo gekwetst heeft, kun je in een heftige emotie reageren. Soms zodanig dat je letterlijk en figuurlijk ‘kinderachtig’ reageert. Het is dit deel wat we ook als ouder voor onze eigen kinderen soms inzetten. Als kritische ouder wordt er bijvoorbeeld ook geen tegenspraak getolereerd van hun eigen kinderen, omdat ik dat namelijk zo geleerd heb. ‘Zo hoort het dus’.

Liefdevolle, gezonde deel/ouder

Het laatste poppetje is het liefdevolle, gezonde deel in jou. Dat deel van jou wat zonder oordeel kan zien wie jij in essentie bent. Met dit deel kun je contact maken met de andere delen in jezelf. Vanuit deze positie kun je overzien wat en waarom je doet zoals je doet.

Leven vanuit jouw liefdevolle, gezonde deel.

Over het algemeen willen we allemaal vanuit dit deel kunnen leven. Mijn eigen ervaring is dat mij dit niet altijd even goed lukt. Maar hoe erg is dat eigenlijk? Wanneer ik in mijn overlevingsstrategie schiet, lukt het mij wel steeds beter dit te kunnen herkennen. Ik besef nu goed waar dit vandaan komt en welke beperkende overtuigingen, patronen en gedrag ik liet zien. Het gaat uiteraard met vallen en opstaan.

Als je kunt herkennen en erkennen wat je doet, ontstaat er ook ruimte om contact te maken met jouw innerlijke kindsdelen. Jij, als liefdevolle ouder, bent degene die er voor jouw innerlijk kind kunt zijn en daardoor de liefde voor jezelf weer kunt voelen en ervaren.

Heb jij interesse in jouw innerlijke delen? En wil je graag onderzoeken wat jouw patronen, overtuigingen zijn die jou spanningen of een last geven? Wat jouw overlevingsstrategieën zijn?

Neem dan vrijblijvend contact op. Of neem gerust een kijkje bij mijn diensten: coaching voor particulieren of coaching voor je werknemer

Warme Groet,

Innerlijke-delen-helen